Tuesday, August 16, 2016

Alhandullilah Lulus Lesen Memandu

Macam mana nak start ni? Panjang sangat citer bab ini sebenarnya dan dalam Bahasa Melayu lagi tau. Pasai apa? Sebab kalau bab Ujian Memandu JPJ, kite2 je paham kan? hehehe.. bertapa susahnya dan kecewa rasa dijiwa pabila dapat huruf "K" iaitu Kandas. 

Sebelum tu, aku cite bab throwback dulu. Aku mula2 ambik kelas memandu ni 2 tahun lepas agak nye. Aku rasa la sebab time tu selekoh Z, selekoh S, RPK dan RSM tak der lagi time tu dan Auto pon time tu ditunda. So gigihla aku ambik Manual. Pergi sendiri dekat Giant tu, ader stall kecik AMN (Akademi Memandu Nilai) dan tanye harga semua. Time tu agak-agaknya memang tak ready mentally nak drive walaupun terasa gatal nak drive. Berbeza tu. haha. 

Time Ujian Komputer,pertama kali Failed. Aduhss! 41/50 ... isk.isk.. ok ok sedih sangat, dah la kena tukar seluar sebab time tu pakai seluar pendek. Tak der la pendek nau, cuma tiga suku tu .. bawah lutut.oppss! Siap tipon parents aku hantar seluar. Hahaha after few weeks, aku ambik lagi. Alhamdullilah lepas! Mana tak lepas ..dah koyak rabak buku tu aku belek tutup belek tutup. Nak ingat katakan tapi aku ingat mana soalan yang aku rasa akan masuk ye la sebab dah fail last time.. belajar dari kesilapan. hahaha... 

Tertiba time ambik kelas 8 jam tu ..aku dah nekad. Aku mmg tak suker kete manual. Nak masuk clutch, brek, kawal minyak, gear. Arrghh... too much! Too much. Aku jadik lagi malas nak ingat. 
Dan time tu dapat plak cikgu yang tak bertapa best sgt. Sorang tu je. Aku paling tak suke kalo dorang pegang stereng sekali lepas tu cakap "lembutkan tangan" arrghh... mana nak lembutkan tangan , tangan ko kat stereng kot?! Tapi ader cikgu yang best dan memberi nasihat yang bagus untuk aku ingat (time tu je la). Tapi aku buat half way je, dalam 4  jam gitu lepas tu aku dah tak nak, sebab aku malas nak dengar cikgu tu membebel. Rasa nak jerit je kat muke dia..tapi disebabkan aku jenis tak cakap balik, aku buat bodo je. 

Dalam berbulan mengelak, aku pikir2 nak teruskan jugak abis kan lesen time tu sebab tempoh lesen L dah nak tamat. So konon nya.. boleh la kan. Then time tu, Auto dah mula beroperasi balik. So budak2 lain boleh la ambik auto. Time aku belajar (konon nya nak abis kan kelas 8 jam) dah dok pikir, best la pulok ambik Auto, cam senang je. Lagipun mmg aku nak beli kete Auto.

Aku cakap ngan Abah aku, aku nak ambik Auto tapi time tu Auto belum lagi berkuatkuasa, kete auto memang dah ader kat Akademi tu tapi untuk standby. OK tak pe. Aku gigihkan jugak nak tunggu Auto nye lesen.

Berberapa bulan kemudian, bila Auto dah ON, aku pon nak ambik Lesen lagi tapi lesen Auto. Silapnya, this time aku pikir aku nak ambik pakai tempat memandu yang lain. Sesekali, agen rupe nye. Memang aku tak tau pasal benda2 ni. Abah aku siap bayarkan 200 RM dulu tapi agen tu cakap 
tak yah ambik Auto sebab Auto or A tu untuk Cacat je dan tambahnye lagi aku hanya boleh drive satu brand kete je. Penipu. Mmg dulu A untuk orang cacat tapi DA sekarang untuk Auto dan aku boleh drive mana2 kete asalkan Auto. Mmg rasa bodoh jugak la. Tak pe tu. So kali nih aku nekad nak abiskan jugak lesen memandu this year. 

Aku lalui nya balik segala nya iaitu kursus 5 jam K.P.P. (Kursus Pendidikan Pemandu) dan
Ujian undang-undang berkomputer. Time kursus Pra L tu plak aku kenal minah ni, die ambik Auto. Dia cakap Kakak dia pon ambik Auto jugak then bile aku tengok kakak dia ambik, pakai Iriz! huh! Balik tu, aku cakap ngan Abah, aku nak tukor Auto. Aku cakap ngan Agen nanti tapi agen aku cakap cam2 "tak boleh la" "langgar undang2 la" sebenarnye dia malas nak pi JPJ tukor Lesen aku je. Last2 aku geram, aku siap tanye kat ader sebuah blog untuk tips2 memandu nih, dengan harapan boleh ke aku tukar Manual ke Auto. Alhamdullilah, dia reply kate boleh tukar Lesen manual ke Auto tapi lesen Auto ke Manual tak boleh. Cuma aku hanya pergi dekat kaunter JPJ Senawang then tukar je, bawak gambar passport, IC dan RM15 untuk proses tu je. Ha! Time tu aku cakap ngan Abah aku kite pergi sendiri! 

Biler dah dapat Lesen Auto, aku telefon agen aku balik, kate aku dah tukar Lesen Auto tak der masalah so dia kena book aku nye kelas 8 jam tu je under Auto. Speechless beb! hahah!
Dia warning nanti harga pon tukar, dalam hati aku cakap "tukar la, aku yang sanggup bayar tau!" 
Bukan dia pun datang ambik, dua tiga kali je then the rest either Abah aku or Kakak aku yang antor. 
Time ambik Auto tu mmg excited tapi sebabkan pakai kete Saga yang agak panjang, aku pon terkial jugak nak meng"adjust". Cikgu Auto plak ader yang best, ader yang sangat cam hampeh, tak abis "tarak boleh cam ini, gagal ni" asyik2 nak cakap gagal, demotivated betul. Aku sabar je la. 

Lepas tu aku test JPJ, First JPJ test bulan April,  aku agak konfiden sbb aku rasa aku yakin dengan Auto ni. Lepas je RSK , pergi buat selekoh Z dan S , dah ok dah! aku rasa boleh lepas ni. In sha allah. Then suruh on the road atau Bahagian 3, tak sampai 5 minit, aku gagal sebab aku tak berhenti bile lori tu dari depan.  Aku main redah je sampai terkeluar dr garisan putih. Org JPJ tu cakap "kitaorg tak ader la rigid sgt tapi kesalahan awak nih besar,  bla bla bla". Aku dah tak  dengar dah. Hati aku kecewa. Sgt kecewa dengan diri sendiri. Aku dapat je kertas dari JPJ tu, aku tipon Abah aku suruh ambik. Abah aku nak tenangkan hati, cakap "tak pe, ambik lagi, cuba lagi". Balik je rumah, aku terus baring dan hilang mood serta merta. The whole day, aku rasa sgt tak best cam aku dah kecewakan Abah aku. 

Lepas tu aku tipon agen aku suruh book repeat tapi sebenarnye time tu aku rasa sgt kecewa aku terus balik. Aku tak tungu pon tuk abiskan Bahagian 2. Aku cuma tinggal ramp, tiga penjuru, parkir sisi dan bukit je. Bonggok tak? so kiranya aku kena ambik the whole thing again. Bahagian 2 dan 3. So janganla jadi kecewa sangat cam aku. Fail je Jalan raya terus aku pikir fail semua. lol. 

So kiranya setiap minggu, aku dok tipon agen aku yang bile repeat. Aku rasa dia dah boring dgr suara aku  dan aku pon dah naik boring tipon die. urghh..  anyway, then at last agen aku cakap repeat on 12 July mmg lepas raya, aku pon cakap ok. Tup! tup! tak jadik plak, August katenye! Aku cakap ok and aku nak refresh balik dan book kelas 2 jam utk aku sebelum exam tu. 2 jam tu sama dengan RM90 kau. sabor sabor. Time belajar tu plak, cikgu tak ramai sgt so aku dpt cikgu yang best skit. Dia kasi tips yang sgt berguna. So aku berterima kasih ngan dia. Sorang cikgu tu plak tak abis nak demotivate aku. "amoi, tekan brek" "slow2" "gagal ni" tu je dialog dia kekadang. hahaha tak pe la sabar je la. senyum tu manis. 

Second repeat plak, aku nervous mmg hati tak senang la.. nak wat ape pon tak senang la .. muka aku rasa ketat je pagi tu. tak lalu makan, bawak air je. Tapi kali nih aku dah tau sedikit dan aku belajar dr mana aku silap last time, so bile ulangan Jalan raya, aku pon relax, JPJ cam biasa buat muka garang. then aku drive, time aku drive tu... tak abis2 baca Bismillah. Aku pon drive slow, hand brek naik , letak N bile berhenti dan time aku drive tu ramai je dak2 Kandas cam aku dulu. Aku drive je, tak tau la time tu JPJ dok sibuk tipon orang , tanye pasal income tax dia. hahah so aku rasa cam dia tgk tak tgk la jugak..lol lepas je sampai kat Akademi tu, aku syukur sebab aku lulus Bahagian 3! yay! Lepas satu. Then tunggu Bahagian 2. 

Aku tunggu dalam 6 jam baru turn aku untuk bahagian 2. Bukit, tiga penjuru, ramp , sisi parking semua ok TAPI bile time nak ke selekoh Z , kete aku terkena divider plak!!!!!!! aku tgk JPJ tu suruh aku kuar, dah agak dah aku gagal sebab langgar divider! adduuh!! pe punye fail la cam gini! 

Aku kecewa lagi, aku mmg tak der mood langsung time keje which is aku tak leh nak cuti sbb colleague aku honeymoon. So pagi tu aku tak tidu sampai keesokan hari nya baru aku tido sebab aku masuk kul 9 malam sampai 6 pagi.Giler punye keje.  Staycation aku kat KL 2 malam nak recover tido punya pasal. 

Tapi kali ni, aku cepat naik semangat sebab aku masih bersyukur aku lepas Jalan Raya. So aku motivate lagi tuk Bahagian Litar plak. Agen aku plak bukan nak cakap awal, repeat aku plak the next week. Cam giler cepat, aku terpikir nak ambik lagi kelas tambahan , nak prepare bagai tapi hampeh, aku main bantai je la. 

Kali 3 repeat plak, aku nervous ,,,aku terlampau nervous sebab aku rasa tak ready. Aku dok pikir selekoh Z ... addduuhh! budak sebelum aku gile nervous sampai pegang tangan aku then dia cakap "takutla, takutla" aduhh lagi aku nervous siottt.. tak lena tidu aku sebelum repeat nih! 
Itu pon tunggu lama gak, dalam 4 jam aku tunggu turn, last2 sebelum lunch hour.

Alhamdullilah! Lulus jugak aku! Walaupun aku rasa JPJ tu lembut hati hari tu. Aku rasa cam tak lulus part S parking sebab aku reverse balik tapi sebabkan aku tak langgar divider, kasi lepas.  Lepas lulus tu terus bodek JPJ tu, "Saya belanja minum!"  sengih je Encik JPJ tu. 

Terus telefon Abah aku dengan excited nye aku cakap "Lulus!!" 

Jadi, ujian sebenar adalah di jalan raya kelak. Slow-mlow la aku bawak! 

Sekian, 
SS

 






Tuesday, April 26, 2016

Test JPJ: Part 1

Tarikh 26th April  2016 adalah tarikh yang tak berapa best. Aku failed TEST JPJ. 


                                                              Image result for sad face meme

Fail di jalan raya sebab aku tak kasi laluan kat lori hadapan. Sebenarnye aku dah panik/cuak sebab lori tu laju gak. Then tersasau plak ke kiri. Lepas pegawai tu cakap tolong berhenti kat tepi, dah agak dah. Hancur jugak la hati aku. Dengarlah ape kesalahan yang lain aku buat lepas tu. Tapi kesalahan lain tak mandatori. So, sayang part tu je la. Salah aku jugak lah. Lain kali aku akan ingat part tu. Aku akan jadi lebih berhati-hati. 

Aku terpikir time aku belajar tak der plak lori2, kereta nak lalu situ. Ceh! mmg tak der rezeki. 

Selekoh Z and Selekoh S kira OK. Aku rasa la. Tang bukit tu plak, aku tak buat..ye la.maybe lepas jalan raya aku sambung aku rasa. 

At least pegawai JPJ tu ok la. Tak der la garang ke nak marah2 ke. Relak je cakap kat aku , siap kasi tips. Bile time Abah aku ambik je, terus buat muke monyok. 

"Kena repeat, Bah" 
"Ala, tak pe ambik lagi. Biasa la nervous. Kakak pon repeat jugak dulu kat jalan raya gak." 
"Ye la" (dalam hati, mintak maaf sebab nak dpt nak gembirakan hati Abah) 

Keluar lagi duit untuk ulangan. Tak tau la berapa kan sebab through agen. Kalau dah tau nanti, kang saya bagitau. Sekarang ni sesi memulihkan hati yang lara/kecewa/pasrah. So balik je dari test tu, aku tidur. 

Time kat test JPJ tu, ramai jugak yang ulangan, Tak pe! Cuba dan cuba lagi! Bak kate orang, don't afraid to fail. Belajar dari kesilapan. Tengah  tengok balik ape point2 yang missed out dan tengok ape yang boleh di perbaiki. 

Baca banyak blog-blog pasal ulangan ni, der yang sampai 3 kali, 5 kali.. last2 pass jugak! Tu yang naik semangat! Cuba lagi, wahai Ena! Nampak tak dah ke psycho tu. 

Time buat RPK lagi best, check enjin je. lol! Terlupa plak indicator bateri. Tapi kira lulus la part tu. Dah visualized dah nak raba2 kereta. lol! RSM dan CITO wajib buat. So masuk je kereta memang kena wat mental note, kena buat! Pegawai yang jaga RPK tu pulak, tanye plak pasal insurans. Tau la aku keje insurans tapi  aku tulis polisi je tak jaga pon part claim.  

Okie la kawan2. Nanti update lagi ye pasal Test JPJ ni. Wish me luck! 

                                                          Image result for you can do it!


SS








Sunday, January 17, 2016

Travel Tips: Universal Studio Singapore

I was very excited when I went there and add tons of pictures on my previous entry. Sorry if that load too long. You would understand how crazy excited I was being there. 

So, this is my tips or more like a reminder if I want to go to another awesome amusement park. 

1. Wear comfortable shoes 
It's an obvious tip since USS is huge park and I'm telling you, every corner need to be explore and you will end up walking more than your entire life put together. 

obviously, not this.. though you might have my salute for having an extraordinary spine and legs. 
credit:demilked.com


credit: howafrica.com


2. Bring Flip/Flops
If you planning to go to Rapid Challenge ride, you need sandals/flip flop. It's gonna get real wet. 

credit: 123.rf.com


3. Bring Raincoat
Following above, you need to get yourself a raincoat. You can purchase it there but I suggest bring your own. Raincoats are always useful anyway. 

credit:out.com

4. Bring extra clothes and pants 
Just one extra shirt and pants. Or just shirt since it is not fun to walk around with wet shirt. If you want to skip it, its up to you since USS is pretty warm and you will walk around a lot so you will dry faster. 

credit: http://www.aqcinc.biz/

5. Water bottle 
USS has water dispenser. Such a mvp! So no need to buy drinks from there. Save! 

credit:memegenerator.net


6. Talking about pants. 
Try to use comfy pants and with pockets. Why? to put some $4 in the pocket just in case you exceed the amount time for locker. (It happened to me and I have to asked some guy for his money, *embarassed*)  

credit:ar15.com


7. Sunscreen and mini fan. 
Yes, scorcing sun and skin burn are not cool. Protect yourself. 



8. Tie your hair 
This is totally up to you. You can let it down if you want but I was glad I tied it up since I sweat a lot and I am sure if you spend half a day there. Things can get real sweaty. 

I've done crown braid on my whole head.  Messy but it hold the hair quite well on rides. 




9. Go for rides first, take pics later. 
Reason, when you ride all the rides at the park first thing, you have plenty of time to take nice pic afterwards. 


10. Single ride lane. 
Use it! It save more time and no, it doesn't look that sad. 

credit: theworldofmeme.com


Have fun at USS!! 

Love, 
SS

{Image Heavy} 2015 Trip : Universal Studio Singapore

28th November 2015



I had FUN! Can I leave it like that and let you figure out the rest of the adventure yourself? {insert evil laugh}



It was fun I tell you. I was alone and I was actually a bit sad when I had to go home. Lol.. Overdramatic. I was there since it open at 10 am and closed at 6pm. Its official. I felt I was working there. By the end of the day, my feet had a blister from too much walking. 

Certain rides has single rider and I kinda cut the que a bit .. so I dont feel left out. heheh. It was considerate of them. The good thing about Singapore is they are considerate. why cant Malaysia has put your bag down in the train kinda sticker? It even has stroller parking. Cute. 

The whole park was beautiful.. I have a thing for artificial towns.  







 Rides I did: 
Battlestar Galatica Human 
Battlestar Galactica Cyclon 


These two rides are intertwine. How cool is that?!! 





Transformer 







Revenge of the mummy - twice!



Anck- Su- Namun making an appearance. She does have Resting Bitch Face and she earned it.. well.. she actually deserved it. She's Anck- Su- Namun! 



Puss in boots journey 




There was a dance routine between Puss and Boots and Kitty Softpaws while I was eating an ice cream. 


King Julien's  Beach Party- Go- Round 


Don't judge I really like the ride with King Julien sang " I like to move it,  move it"

Accelerator 



Madagascar 







Shrek 3D Adventure

Unfortunately I didn't took any picture inside but I have from outside the Far Far Away castle. 







'Raleway', sans-serif

Live Show 
Live Action by Steven Spielberg 




Sesame Street When I grow up 




Donkey Live Comedy Show 

This guy is funny. I truly enjoyed the show. 


Waterworld 


It was a great show. I am in awe really. I truly feel sorry for their loss of one of their stuntman Mr. John Denley Nelson 


As you can see, I did The Mummy ride twice! It was my favorite ride in USS!

I didn't go to Rapid Challenge though. It was wet but if my sister comes along next time, I'll probably go with her. 

For food, I had fish and chip for $10 and Corn dog $4. Taste was ok,  I guess I don't have any complaint though I love the corn dog more. 






It is great thing to buy if it is on weekends. Oh you will want to buy some of the merchandise so be prepared the money! I didn't buy any.. no budget for it.. *sigh* Next round! I can't wait for my sister to experience it. 





I bought the tickets online for RM 191, this was under Maybank promotion that was on the website. I am pretty sure they are a lot of other promotion, just keep your eyes open. 

Sorry for bombarding you guys with tons of spoilers to USS. I hope this will get you inspired to go there.. I hope. I had fun and I was alone. Imagine with friends that are crazy with you. It will get double triple the fun with at least 2000 pictures of selfie and wefie. I betcha! 

Here are more image of this "magnifique" place. 

Hollywood Boulevard 




View from New York 







Jurassic Parks






Have fun! 

Love, 
SS